torsdag 26 september 2013

Soppa

Jag och Hallberg har gjort en god grönsakssopppa.

Vi mixtrade lite och hade i rött vin och mjöl. Mjölets effekt blev att det kokade upp på kanterna och gjorde det segt. Men vinet gjorde en fin smak.

Vi hade i potatis, morot och lök.

Vi hade i grönsaksbuljong och matlagningsgrädde, grädden gjorde så att färgen blev vitare och en krämigare smak på det hela, vilket jag tyckte var jätte gott.




fredag 20 september 2013

HKK läxa - Eget recept

Jag började med att kolla vad vi hade i frysen samt kylskåpet och kom då fram till att jag skulle göra lövbiff med klyftpotatis och en bea till det. Jag var tvungen att köpa potatisen för den tog slut vid måltiden dagen innan och bean hade vi inte hemma heller. Jag skulle göra maträtt till 4 personer och ville ha en hyfsat festlig mat såhär på slutet av sommaren/början av hösten.

Hemma hos mamma så är de två stycken som inte tål mjölprodukter, ägg eller gluten så det som jag tycker är gott är oftast svårt att göra exakt så så dom kan äta det med men jag kom fram till denna rätten och dom kunde äta det med. Jag visste ju att man inte kunde göra en restaurang middag av högsta klass, med dom råvarorna och de köttet över fast man hade velat de men de var bara potatisen och bean jag köpte och det gick på 40-50 kr, allt det andra hade vi hemma men allt som allt kan de inte kostat mer en 150-200 kr. Jag tror till och med att vi fick köttet gratis. Mammas pojkvän kör lastbil och levverar kött bland annat och då hade polakerna paketerat för mycket och då får han hem det för det är ingen att skicka tillbaka det. Så slutligen hamnar vi nog runt 100 kr allt som allt.

Att steka lövbiff går ganska fort så jag skulle börja med potatisen, hacka den sedan sallad och sedan stekningen, så allt skulle bli klart samtidigt. Jag började med att stycka potatisen i klyftor, sedan la jag dom på en plåt och hällde på olja. Jag lät dom stå i mitten av ugnen i 200 grader tills jag tyckte dom var färdiga. I salladen hade jag ett halvt salladshuvud, och lite mer en 1/2 gurka, sedan hade jag i två tomater, en hel röd chilli (rensade den från kärnor), lite fetaost och tillslut så pressade jag en lime över det. Stekningen började med att jag gjorde plattan och stekpannan jätte varma sedan började jag stekningen med smör och sedan i med köttet, en kort stund på varje sidan sedan pepprade jag och vände den en gång till, en lövbiff ska inte stekas allt för länge, inte länge alls för då blir det bra jätte segt. Jag valde just detta för att jag ville göra ngt som alla kunde äta, dom kunde ju inte äta bean men dom nöjde sig ändå. Så de var bra att de var en rätt som alla tyckte om. Jag stekte kantareller till i sista stund med.

Resultatet tyckte jag blev bra, men köttet blev lite segt, alltså stekt en aningen för länge men det va inte så segt så att de inte gick att äta, det var gött ändå. Salladen blev frisk men det citrusaktiga från limen och hettan från chillin, det blev bra tillsammans. Potatisen blev jätte bra tyckte jag, inte för torr, inte för hård, perfekt enligt mig.

Jag tyckte att detta gick bra men jag behövde inte börjat så tidigt som jag gjorde, då blev det bara sagtfärdigt och inget tempo i det hela. Så det ska jag tänka på nästa gång.

Jag skulle ge mig själv ett C/B.



Självklart så hade jag förkläde på mig för de säger ju du att man ska ha ;)




söndag 15 september 2013

Köttbullar

Jag och Hallberg gjorde kött bullar med spaghetti och brunsås samt med smörkokta morötter.

Vi gjorde en vanlig köttfärs smet men vi exprementerade lite, vi hällde i lite mat vin/rött vin och jag trodde att köttbullarna skulle få en skarpare smak eller hur man nu ska förklara det men så blev det inte alls, dom blev lite sötare än vanligt tyckte jag vilket bara var positivt men det är inget jag kommer att fortsätta med. Vi gjorde en liten sås till med där vi sparade skyn i ett glas efter varje stekning av köttbullarna och i slutet hällde vi tillbaka skyn i stekpannan och tillsatte lite mjölk. Den såsen blev sådär, ingen höjdare direkt, men man måste pröva för att se om de blir bra annars vet man inte.

Ha d gött.

torsdag 5 september 2013

Bakpulver och Jäst

Jäst är en levande grej, När man använder jäst så ska man låta de jäsa och för att de ska börja jäsa så ska man tillsätta en vätska på 37. Om vätskan är t.ex 45 grader så dör dör jästen och de jäser inte. Jästen behöver matas med lite socker också för att de ska kunna jäsa.

Bakpulver är kemiskt framställt. De jäser också men de ska inte förjäsa.